Corbins presenta el curtmetratge "Referents: les persones trans en el món rural" amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull

28/06/2021

Aquest 28 de juny, reivindiquem el Dia Internacional de l'Orgull #LGTBI i aprofitem per mostrar-vos el manifest amb motiu d'aquest dia
També per anunciar-vos amb molta il·lusió la presentació del documental que hem fet: "Referents: les persones trans en el món rural". Us hi esperem #amborgull2021Declaració Institucional amb motiu del 28 de juny de 2021, 

Dia per l’alliberament LGBTIEl 28 de juny és el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació en què havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI. 


Aquest 2021, marcat encara per la influència de la Covid-19, que ens ha obligat a recloure’ns i utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, i ha permès seguir observant quin és el grau de discriminació real de les persones LGTBI en el seu àmbit més proper com és la casa familiar. I hem de dir que, si bé a Catalunya la immensa majoria de les persones LGTBI no s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, s’han detectat alguns casos de LGBTI-fòbia a la pròpia llar, en especial de persones trans* molt joves, així com també la deplorable LGBTI-fòbia a les xarxes socials. Un cop iniciat el retorn a una certa normalitat, observem amb molta preocupació les agressions físiques violentes que estem coneixent aquests dies als mitjans de comunicació.


Avui a Catalunya, que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGTBI amb l’aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tenim eines per ajudar a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com són els Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegats a tot el territori, que des de la proximitat s’han convertit en punt d’informació, assessorament, recolzament de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu i on estan pivotant les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment de que aquestes visquin en una gran ciutat o en el poble més petit. I també el compromís de Mossos d’Esquadra i policies locals en la lluita contra la LGBTIfòbia. 


D’altra banda, la recent aprovació de la llei 19/20 de 30 de desembre, d’Igualtat de tracte i no discriminació, és un gran pas endavant atès que permet una protecció integral i per via administrativa contra la LGBTIfòbia i contra qualsevol mena de discriminació, i preveu el desplegament d’un nou reglament sancionador. 


Des del Consell Comarcal del Segrià volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, i atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca, i demanem a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, com a Drets Humans que són.


I per això, donem suport i fem pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest: 


El rebuig a la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans*; que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal.


Continuar avançant en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia, i la modificació de tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista.

En el camp de la salut cal garantir el dret  a la reproducció assistida adones lesbianes i als homes trans* i la reducció de les llistes d’espera en aquest camp.

Continuar la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones TRANS*, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu.


.


Millorar l’accés a la informació de les persones sordes lgbti en igualtat de drets de la resta de ciutadania, la creació i administració d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracional LGTBI (residència, apartaments amb serveis, etc.) així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.


Tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i està més disseminat,ajudant a disposar d’espais de trobada i oferir serveis de suport al col·lectiu i promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de l’administració de proximitat.


Continuar implementant la llei 11/2014 adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i Plans de polítiques públiques d’una manera integral on totes les administracions i la societat civil i trobin els espais en comú per fer-ho possible.


Per part del Consell Comarcal del Segrià assumim el compromís de visibilitzar el 28 de juny i mantenir, la resta de l’any, el compromís amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull, i participar en la campanya “Fem els cims dels Drets LGBTI”, penjant la bandera de l’Arc de Sant Martí, i donant a conèixer a la ciutadania les accions fetes durant els darrers 12 mesos, amb la fita d’assolir els més alts nivell –o cims- dels drets LGBTI.