Corbins estrena la Plaça Thomassa Roig, veïna del poble ajustíciada per bruixeria

- L’emplaçament compta amb una escultura d’homenatge a totes els dones víctimes de violencia masclista

28/11/2021

En el marc dels actes del 25N, Dia Mundial contra la violència vers les Dones, l’ajuntament de Corbins ha inaugurat una nova plaça al municipi, situada al carrer de les Sitges. El nom escollit ha estat Thomassa Roig, qui va ser una veïna del poble que, l’any 1627, va ser acusada de bruixeria i assassinada per les autoritats de l’època.

La regidora d’Igualtat, Anaïs Camarasa, ha assenyalat que amb aquest nou nomenclàtor "fem un pas més i homenatgem una heroïna del poble, que és l'exemple de maltractament social de la dona que ha viscut i segueix vigent. Tots els esforços de l'ajuntament, associacions i societat han d'anar units per acabar amb aquesta xacra que és la violència masclista. Si no avancem en això, és impossible avançar en res".

La regidora continua afirmant que “Thomassa Roig va ser una persona avançada al seu temps i acusada de bruixeria i cremada.  Avui en dia seguim trobant assassinats arreu del món com aquest. I és de justícia homenatjar una persona així i totes les dones d'aquí i d'allà que pateixen les violències físiques i psicològiques. I el nostre ajuntament seguirà fent accions per lluitar contra totes les violències".

L’emotiu acte, també ha servit per estrenar una escultura que estarà en l’emplaçament i que homenatja a totes les dones “d’abans, ara i sempre” que han patit la violència masclista “en tots els seus sentits”, ha afirmat la regidora d’Igualtat. L’obra ha estat creada per la per   l’artista   i   ceramista   de   Ponent,   Elisenda   Franquet,   qui   ha assenyalat la llibertat creativa que va tenir per part de l’ajuntament, enfocant tot el procés d’elaboració “evitant les connotacions típiques que es tenen de les bruixes en l’ideari popular”.


De tot el procés, una de les parts més delicades ha estat el de la cocció, amb temperatures que han arribat als 1260 graus de calor. En aquest cas, ha utilitzat un fang refractari blanc, molt resistent “a la intempèrie i als xocs tèrmics”.

 

L’escultora ha assenyalat que aquest encàrrec li ha arribat en un moment professional on vol dedicar les seves obres a “a aquesta visió de la dona i la seva energia, perquè en molts àmbits hi ha molta feina per fer”. En aquest sentit, valora molt positivament la iniciativa de la regidoria d’Igualtat i que es doni a conèixer aquestes injustícies que patien “dones molt intel·ligents, altruistes i incompreses”.

 

L’acte ha comptat amb la Diputada del Parlament, Mertixell Serret, qui ha firmat el llibre d’honor de l’ajuntament. També hi ha intervingut la Diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez David Massot, President del Consell Comarcal del Segrià i també Albert Turull, Director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura. A més, l’esdeveniment ha congregat nombrós públic del municipi i pobles del voltant.

La jornada ha finalitzat amb un conert de la cantautora de Ponent,   Meritxell   Gené,   a   la   sala Coliseum de Corbins.