CORBINS APROVA ELS MILLORS PRESSUPOSTOS DELS DARRERS 10 ANYS

- L’Ajuntament dobla la quantitat dels pressupostos participatius, augmenta la partida d’inversions i preveu reduir el deute per sota del 110%

23/10/2020

L’Ajuntament de Corbins aprova per unanimitat els pressupostos pel 2021, per una quantitat de 1.412.150 euros. Així, es converteix en una de les primeres localitats de la província en aprovar els comptes. Durant el ple celebrat de forma telemàtica aquest passat dijous, el document ha comptat amb els vots a favor de totes les formacions polítiques.

L’Alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha destacat que aquests pressupostos “marquen els fonaments per reduir l’endeutament per sota del 110% l’any 2021; avançant-nos 2 anys al pla d’ajust aprovat el 2012 per baixar-los”. En aquest sentit, Verdú ha afirmat que “la crisi de la covid-19 ha provocat que la despesa s’hagi disparat i no hàgim assolit la fita enguany, però estem en el bon camí per deixar de ser un dels municipis més endeutats de Catalunya”.

Al seu torn, la regidora i 1ª tinent d’alcalde, Anna Belló, ha destacat que “la bona labor en l’aspecte econòmic, el sacrifici dels veïns i veïnes per assumir la càrrega financera i la responsabilitat de govern per ajustar les partides més supèrflues de despeses, han estat les claus per afirmar que aquests són els pressupostos de la recuperació financera de Corbins”.

Altrament, pel 2021, Belló ha assenyalat que hi haurà una disminució de quasi el 10% del retorn de préstecs i el consegüent estalvi del 15% dels interessos derivats, “un signe inequívoc del nostre objectiu en arribar al govern: la bona gestió del cabal públic, tornar a la normalitat del deute, permetre destinar recursos que repercuteixen positivament als veïns i recuperar la imatge de Corbins”.

Per la seva part, el portaveu de l’oposició, de JuntsXCorbins, David Lesan, ha valorat la bona predisposició del seu grup, format per tres regidors, alhora de posicionar-se a favor dels pressupostos. En aquest sentit, Lesan ha declarat que és molt positiu “l’increment de pressupost després de 10 anys, mantenint o augmentant partides en clau agrícola, com l’arranjament de camins”. A més, continua, de contemplar una previsió de despesa per a la gestió de la pandèmia, “una situació nova que requereix mesures concretes i efectives”.

A més, celebra que es mantinguin les partides vinculades a festes i cultura, ja que Corbins “està sent un exemple d’organització d’esdeveniments, potenciant-los tot i la crisi de la covid-19”. D’altra banda, segueix, “l’augment dels pressupostos participatius és una bona notícia per als veïns i veïnes del municipi”. Per últim, Lesan ha destacat que l’aprovació del document ha estat possible, ja que prèviament s’ha fet “una bona feina, reunint-nos tots els regidors, debatent i informant-nos del que al cap i a la fi, serà el futur de la Vila en un any complex com s’espera que sigui el 2021”.

 

Entre les novetats importants del document hi ha la partida adreçada als pressupostos participatius; que dobla la seva quantitat, passant dels 37.000€ als 65.000€. En aquest sentit el dilluns 26 arrenca el procés participatiu, que es podrà fer mitjançant una aplicació mòbil i la web consistorial. Sobre això, Jordi Verdú ha destacat la importància d’aquesta iniciativa, ja que “les grans inversions de la Vila les han de decidir el seu veïnat”.

Pel que fa a les inversions, augmenten fins a 113.550€, gràcies en part al suport de la Diputació de Lleida als ajuntaments de les Terres de Lleida. Un gest que per Verdú “és una aposta ferma pels petits municipis com a dinamitzadors econòmics i com a lloc per viure-hi amb tots els serveis i equipaments”.

Per partides, en cultura destaca l’increment pressupostari per la consolidació del festival de música “Marges”, “una iniciativa que demostra que donar suport a la cultura significa situar l’economia i la cohesió social com a prioritats de l’ajuntament”. Cal destacar que enguany, el festival s’ha realitzat amb èxit de públic i de seguretat sanitària, Malgrat el context de crisi pandèmica.

 

Quant als camins, el pressupost incrementa en un 30% la partida per arranjar-los, “una mostra més que aquest ajuntament està al costat dels agricultors i ramaders i que com a població gran productora de fruita, hem de vetllar perquè desenvolupin de la millor forma la seva tasca”, ha dit Verdú.

 

En clau de gestió de la crisi del coronavirus, l’ajuntament de Corbins ha reservat, en el seu pressupost, una partida que augmentarà un 250% respecte al 2020. Aquests fons aniran  destinats a la gestió, equipaments i material que requerirà la campanya de la fruita. Altrament, aquest increment generalitzat per lluitar contra la covid-19 que també s’aplicarà en equipaments, seguretat i serveis, tenen l’objectiu de fer de Corbins “un lloc segur pels seus veïns i veïnes, per a les empreses i treballadors”, ha conclòs l’alcalde Jordi Verdú.