Corbins endega les obres al mausoleu romà
L’objectiu és que la zona sigui declarada Bé Cultural d’Interés Local i optar a més línies d’ajut per millorar la seva catalogació i nous espais
09/04/2025
L’Ajuntament de Corbins ha endegat aquest abril les obres de rehabilitació i consolidació del monument funerari d’origen romà del municipi. Es tracta del mausoleu de la vila romana (recuperada el març del 2021 gràcies al projecte “Paisatges de Ponent”) i que es troba a les seves immediacions.
Les obres, dutes a terme l’empresa B.BIOSCA SL, tenen un import de 49.932,26€ i comprenen treballs de manteniment i arqueològics. Dins dels treballs de manteniment es contempla la substitució de la tanca perimetral i el repintat de l’estructura de la coberta. A nivell arqueològic es preveu l’excavació del perímetre exterior del monument, la neteja interior, la consolidació puntual dels punts més deteriorats; la prospecció amb georadar de l’entorn del monument per a determinar la possible existència d’altres construccions i l’elaboració d’un estudi arqueològic que servirà per a sol·licitar la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Local.
L’objectiu de la intervenció, que es preveu finalitzar en un mes, és millorar el coneixement sobre el bé patrimonial, avaluar les patologies que s’hi manifesten i fer una planificació dels treballs futurs que cal fer per a garantir la seva conservació i per a fomentar la divulgació del seu valor històric i patrimonial.
En aquest sentit, tècnics del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat, han visitat les obres, juntament amb l’alcalde de Corbins, Jordi Verdú i la tinenta d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Anna Belló. L’alcalde ha constatat el compromís de l’ens català “per donar el suport necessari per aconseguir més línies d’ajuts catalanes que ajudin a declarar la zona com a BCIL, consolidar la seva catalogació i accedir a altres subvencions estatals i europees”. Verdú ha destacat la peculiaritat d’aquest espai, ja que “és un dels pocs existents a Catalunya”, convertint el municipi corbinenc en un “referent per al turisme, les universitats i els amants de la història, entre altres”. A més, l’alcalde destaca que amb l’estudi del terreny, gràcies a les prospeccions amb georadar en 3D, “coneixerem l’envergadura d’aquest espai i el mode de vida dels nostres avantpassats i ens obrirà un ventall de possibilitats per mostrar-ho a tothom, amb senyalització informativa i altres eines de divulgació”.