L'Ajuntament de Corbins aprova el pressupost de 2022 per unanimitat

Els comptes s'incrementen fins a 1.468.280,29 € i destaquen les inversions en la millora de camins municipals i carrers i l'augment del 44% dels ingressos

24/12/2021

L'Ajuntament de Corbins ha aprovat per unanimitat en el ple extraordinari celebrat aquest dijous els pressupostos per l'any 2022. Uns comptes que ascendeixen als 1.468.280,29 euros, amb un increment de quasi el 4% respecte a l'exercici anterior.

En el capítol d'ingressos, el pressupost puja, per una banda, quasi un 44%, com a resultat dels impostos de rústica, urbana, vehicles IAE, entre altres. Tots ells "molt rellevants en el dia a dia del consistori", ha assenyalat l'alcalde de Corbins, Jordi Verdú. D'altra banda, en el marc d'ingressos, un 32% arriben de totes les ajudes del fons de cooperació municipal de la Generalitat, els fons de l'Estat i diverses subvencions de la Diputació de Lleida.

 

Els comptes també contemplen la venda de dos terrenys municipals amb subhasta, que es durà a terme a principis d'any. Aquesta operació suposarà tirar endavant les grans inversions a Corbins, ja que "les subvencions de la Generalitat no assoleixen tot l'import de les obres. Així, amb aquesta venda de terrenys, no serà necessari fer tant ús del romanent de tresoreria", ha afirmat Verdú.

 

 En aquest sentit, l'alcalde assenyala que aquest romanent es coneixerà cap al mes de febrer o març, un cop es realitzi la liquidació de 2021, "però estem convençuts que quedarà palesa la bona feina d'estalvi i gestió que repercutirà en l'impuls dels projectes previstos al municipi".

 

Aquests grans projectes són les obres de millora dels camins municipals i asfaltat de carrers. Una obra endarrerida dels pressupostos participatius per l'augment dels preus de matèries primeres i de llarga tramitació i que té l'objectiu de "facilitar l'activitat de les empreses agrícoles del municipi", assenyala Verdú. Una altra inversió destacable és la millora del cementiri municipal

 

Augment de les despeses

 

En l'apartat de despeses de personal s'incrementa fins als 100.000€, suposant el 30% del total. Altrament, el 36% de despeses sorgeixen de les tasques de manteniment, energies, serveis externs, neteja, entre altres.

L'altre capítol important del pressupost de despeses, és el referent als crèdits que, amb l'acceptació de la pròrroga del pla d'ajust de l'estat, baixa considerablement, un 11 %, que puja 172 mil euros per reduir deute.

 

 

 "Aquest allargament amb el deute, ens alleugereix a poder disposar dels romanents per ajudar a finançar les obres previstes i tenir un bon control de la tresoreria del nostre dia a dia", afirma Verdú. Amb tot, l'objectiu de reduir el deute consistorial a menys del 110% com marca el límit de l'Estat "està molt a prop, ja que sense la crisi sanitària ja l'haguéssim aconseguit i en aquests moments estem poc més de 10 punts per sobre".

 

Jordi Verdú ha afirmat que malgrat la situació adversa derivada de la covid-19, que van suspendre algunes regles fiscals de l'Estat "continuem tenint uns comptes positius que ens permeten aprovar el pressupost. El superàvit i la capacitat de finançament pròpia, són senyal inequívoc de la bona salut financera i de tresoreria de l'ajuntament, amb gairebé 200.000€.

 

Altres punts aprovats

 

Un dels punts aprovats destacables durant el ple és l'aprovació de la moció sobre la sentència del 25% del TSJC i de suport i adhesió al manifest somescola.cat. Verdú ha afirmat que la moció pretén "denunciar que cap tribunal pot usurpar la capacitat dels centres educatius", ja que "el model d'escola catalana és un èxit i un exemple d'immersió lingüística que, precisament per això, rep un nou atac que de retruc ho fa a la nostra llengua i país". Per això, conclou l'alcalde, "el nostre ajuntament i poble està al costat dels docents i els centres".

 

Tornen els plens telemàtics

 

L'Ajuntament va tornar de nou a celebrar el ple telemàticament, arran de l'increment de casos de la covid-19. Una sessió que igualment es va poder seguir per les xarxes socials.