El lloc on està situada la Plaça de la Sardana, és pot ser l’indret que ha canviat més en poc temps, ja que per les persones de fa una generació no era més que un barranc a les afores on hi feien cap tota mena de runes. Actualment però és el punt de referencia per situar-se dins del poble.

    És un espai gran amb molt seients i arbres que donen bona ombra quan fa calor. És aquí que els dilluns es fa el mercat setmanal. I quan s’ha de fer algun acte al aire lliure, on es preveu l’assistència de bastant públic , la plaça és el lloc ideal ja que els pot encabir sense cap problema.

    Però el més important de la plaça i que li dona el nom, és el monument  a la sardana que va fer l’escultor de forja  Antoni Guerra  al 1972, que es troba ubicat dins d’un jardinet en un extrem de la plaça.

    El monument representa una rotllana de dansaires  situada damunt una roda de molí i les figures, totes, porten incorporades en la seva composició eines del camp d’us habitual, i el lema és “Som del camp i fem sardana”  

    Aquest monument fa ser promogut per la Agrupació Sardanista Lliris del Noguera que durant els anys 60-70 va formar part molt activa de tot el moviment sardanista de l’època i que veien l’espai que ocupava l’antic barranc,  juntament amb les autoritats  es posar en marxa el procés que va culminar amb la construcció de la plaça actual.

    Per això la Plaça de la Sardana, és més que una plaça, és la representació d’una època i uns fets que van portar molt canvis en la societat.